- Hartu omega 3 azidoak eta oliba olioa. |
Lipidoen metabolismoa erraztu eta HDL mailak igoarazten dituzte. |
...>gutxi daukate (%1 - %2 inguru). Urdearen |
lipidoek gantz azido saturatu askotxo dauzkate baina, arestiko ikerk... |
... karbohidrato nahikorik ez badago, proteinen eta |
lipidoen bidez lortzen du energia, eta hori ez da batere komenigarri... |
...do arrauzkiak) edo landareak (barazkia, lagungarri), |
lipidoekin (maionesa, bestelako saltsak) batu ohi direlako bertan, bet... |
...n: «Haragia eta landareak jan zituela badakigu. |
Lipido asko jan zituen, eta oraindik ez dira degradatu. Ikerketa b... |
...etan. Kolesterol motak aldatu dira. Gaur egun, |
lipidoen falta nabari da, diabetesarengatik. Gaixotasun horiek ditue... |
...a hain zuzen ere, UCP-1 proteina gai da |
lipidoen oxidazioa edo degradazioa aprobetxatuz beroa ekoizteko. |
Osaera. Ura %68, proteinak %12,0, azukreak %8,5, |
lipidoak %5,6 eta errautsak %0,8. |
Osaera. Karbohidratoak %40, |
lipidoak %5, protidoak %35 eta bestelakoak (bitaminak, mineralak, be... |
Hainbat proteina, polisakarido eta |
lipidorekin lortzen diren emaitzak ikertzen ari gara. |
...te bat bera ere kendu gabe. Zimurrak edo |
lipidoak soilik kentzen dituzten teknika estetiko aurreratuenak, arr... |
...>. Tripaundiaren desagerpena. «Gazta koipetsuegia da. |
Lipidoak nire bizitzatik ezabatu ditudanetik zoriontsuagoa naiz; gom... |
...ien kazetariari aldiz zorrotz erantzun dio: « |
Lipidoak gantzak dira! Baina nahiz eta letretakoa izan, nola da posi... |
...». Kazetaria lotsaturik, baina pozik aldendu da, |
lipidoak zer diren ikasteko aukera ere ukan baitu Zientziaren Karpan... |
...ola egiten den ikasteko aukera dago», azaldu du. |
Lipidoak zer ziren ez zekien kazetariari aldiz zorrotz erantzun dio:... |
...ettes Gaiker-IK4n, mikroalgak lantzen, ohi baino |
lipido gehiagoko mikroalgak, korrokoiei jaten emateko, eta horrela... |
Geruza jangarriak polisakarido, proteina eta |
lipido naturalekin eginda daude, eta osasunari ez diote inondik in... |
Inuiten beste berezitasun bat da |
lipidotan oso aberatsak (guretzat aberatsegiak) diren dieta daukatela... |
...ikeria baztertu». Ez da eskatu behar txorizoari |
lipidoak kentzea, baizik eta txorizorik egunero ez jan. |
...io sistemaren hodiak handitzen dituelako. Odolean dauden |
lipidoak murrizten ditu; kolesterolemiarako ere lagungarria da. |
...go behar du, baita proteina, karbohidrato, |
lipido, mineral eta bitamina gehiago ere. |
...> diren harrengan azido oleikoaren maila igo da. |
Lipido hori olio begetaletan izan ohi da, hala nola oliba, kartamo... |
...> kasu batzuetan, zelulek barruko biomolekulak (RNA, |
lipido edota proteinak) edo organuluak (mitokondria) mintz batez i... |
...a maila handiak izatea) eta hiperlipidemia (odolean |
lipido ugari izatea). |
...>aurre egitea da helburua: dislipidemiei (plasma |
lipidoen maila normalak aldatzetik sortzen da; batik bat, kolesterol... |
Gantzak eta |
lipidoak berebizikoak dira organismoarentzat eta gure osasunarentzat... |
|
Lipidoen osaketa ez da batere osasuntsua, gantz saturatuak guztirako... |
...o fabrika behinena dela: proteina, karbohidrato eta |
lipidorik gehienen metabolismoa (sintesia eta transformazioa), botike... |
...> hartzeak herdoiltzetik babesten dituela odoleko |
lipidoak. |
...> dena) 9 bat gramo proteina eta 4 gramo |
lipido. |
...TUAN HARTU BEHAR DA ZENBAT AZUKRE DUTEN, |
LIPIDOEN PROFILA NOLAKOA DEN ETA BESTE ZENBAIT ALDERDI ERE NEURTU BE... |
...tatik datozen gantz azidoak, baina esan daiteke |
lipidoen izaera ez dela ekilore olioa daukatenena bezain osasungarri... |
Era horretan, ugaritu egiten da |
lipido zirkulatzaileen eta zitoninen kontzentrazioa, biak ere hant... |
Azkazalaren funtsezko osagaiak keratina, ura eta |
lipidoak, kaltzioa eta burdina dira. |
...ariago izaki saturatuak (aseak) baino: hortaz, |
lipido osaketa osasuntsua dutela esan daiteke. |
Gantzak eta |
lipidoak gorringoan egotean dira (arrautza bakoitzak 6,5 gramo). |
...>dute lezitina ere; emultsionatzaile bat da, eta |
lipidoen mailak doitzeko balio du. |
Elikabide orekatu batean, |
lipidoek guztirako energiaren %30 aportatu behar dute. |
Fruitu lehorrak gordinik hartuta, |
lipidoak izaten dituzte ia erdia (gantzak). |
|
Lipidoen izaera ere besteek baino osasungarriagoa eduki du (proportz... |
Arrautzaren gantz edo |
lipidoen ekarpena gorringoak egiten du (11 gramo, arrautzaren 100 gr... |
...u sendagai horrek (azala lehortzen du, odoleko |
lipidoen maila igotzen du, eta emakume haurdunetan, kalteak ekartzen... |
...ia edo beste dislipemiaren bat izanez gero ere ( |
lipidoen metabolismoan izaten diren nahasmenduak dira). |
...ria eta epe luzera zer eragin ekarriko duen |
lipidoen mailan. |
...kingo Unibertsitateko ikertzaileek, kakaoaren eratorriek |
lipidoen izaeran zer eragin daukaten ikusteko egin den meta-analisi ... |
Omega-3 gantz azidoek zer eragin duten |
lipidoen metabolismoan, gai hori eski eztabaidatua da, eta ez dago o... |
|
Lipido jakin batzuekin konbinatzen denean fosfolipidoak osatzen di... |
...ikaduraren oinarrietako bat, gizakiak hesteki hori |
lipido eta protidoen iturri behinenetako bat baitzuen. |
Landare jatorriko proteinak eta |
lipidoak hartzeko aukera ona eskaintzen dute. |
...tzen dugula kontuan izanik, dislipemiaz aritzean |
lipido gehiegi (hiperlipidemia) biltzeaz ari gara. |
...oriek garrantzitsuak dira oso pisua eta odol |
lipidoak hobeto kontrolatu ahal izateko, eta, kirol elikaduran, berr... |
...oen arabera, hiru mota bereizten dira: saturatuak ( |
lipidoen profil kaskarragoa daukate), saturatugabeak (monosaturatuga... |
...suagoak dira, gantz gehiagokoak eta, ondorioz, |
lipidoen profila handiagoa izaten dute eta kaloriak ere gehiago emat... |
Gurinak baino izaera hobeko |
lipidoak ditu, eta are hobeak izango ditu oliba olioa duen margarina... |
...ta, handitu egiten da plateraren kaloria balioa eta |
lipidoen profila. |
...pertentsioa, hezurretako arazoak, lesio baskularrak edota |
lipidoen eta karbohidratoen metabolismoaren alterazioak nozitzeko ar... |
|
Lipidoak |
...aten dituzte, eta eragotzi egiten dute arterietako |
lipidoak herdoil daitezen. |
...ago kaloria portzentaje bat proteinetatik etor dadila, |
lipidoetatik, karbohidratoetatik eta, horien barrenean, azukre sinpleeta... |
|
Lipidoak (gantzak) |
gehiegizko pisua eta potolotasuna, odoletako |
lipidoen mailak alteratzea, pankreatitisa, behazuneko harriak eta ga... |
...adin eta, gainera, aldatu egiten du odoleko |
lipidoen izaera. |
...>bat (hanburgerraren % 24 barazkiak dira), eta |
lipidoen izaeragatik ere bai (saturatu gutxi ditu, gantz guztiaren %... |
Organismoak jasan behar izaten duen |
lipidoen, sodioaren eta azukreen ohiko gainkargak azaltzen du zergat... |
Hurraren |
lipido gehientsuenak monoinsaturatuak dira, azido oleikoa, batik b... |
...ietatik, % 32 soilik dira saturatuak; beraz, |
lipidoen izaera aski egokia da. |
...sioa neurtuko dute, kolesterolemia eta odoleko |
lipidoen izaera. |
...iagune hartuta, hesteetan eta gibelean osatzen diren |
lipido edo gantzak dira. |
...> erabat baieztatu aldaketak eragiten dituztenik plasmako |
lipidoen gain. |
... har, gantz azido saturatuak profil kaskarragoko |
lipidoei lotuta daude (kolesterol osoa eta LDL kolesterola, hau da, ... |
Gantz edo |
lipidoak ezinbestekoak ditugu bizitzeko, energi iturri izateaz gaine... |
...zuzen, ADNa, (geneak, alegia), proteinak eta |
lipidoak (gantzak) alteratzeko gauza diren neurrian, gure bizitzan o... |
...> ditu mantenugai guztiak: proteinak, karbohidratoak, |
lipidoak, bitaminak eta, nola ez, ura ere bai zentzuzko neurrian. |
... gutxiago hala ere), nahiz eta bere |
lipidoen izaera ez den hain kaltegarria osasunarentzat, betiere neur... |
|
Lipidoak (g) |
... odoletan doazen zelula eta elementu kimikoen aurrean: |
lipido, zuntz-zelula, zelula-detritus eta bestelako elementuak sar... |
Ekilore olioa erabiltzeak ez du txartzen |
lipidoen izaera, aitzitik, hobetu egiten du. |
|
Lipidoek, bestalde, ez dezakete gainditu %30 eta %35 arteko muga. |
...rteria-presioan, bihotz-taupaden maiztasunean eta |
lipidoen mailan (kolesterol osoa, LDL-kolesterola, HDL-kolesterola, ... |
..., izan ere, olio kopurua bezain garrantzitsua da |
lipidoen izaera; hau da, gantz azido saturatuen eta saturatugabeen a... |
Fruitu sikuek edukiaren erdia baino gehiago |
lipidoak dituzte (gantzak) eta, hauetan, gantz azido insaturatuak di... |
Gantzak edo |
lipidoak |
|
Lipidoak (g) |
...> sistolikoa eta bihotz-taupaden maiztasuna, baina |
lipidoetan, aitzitik, ez du eragin aipagarririk. |
|
Lipidoen izaerari begiratuz, oilaskoz egindako sei hanburgerretan, h... |
...n, % 10-75ek; hiperlipidemia dutenetan (gantz edo |
lipido gehiegi izaten dute odolean), % 20-92 artean. |
...kaltetzen dute, ADN-a (geneak), proteinak eta |
lipido edo gantzak eraldatzeko gai baitira. |
Gantz saturatuak |
lipido kaltegarriak dira, ugaritu egiten dutelako kolesterol txarr... |
...behar bezala garatu eta funtzionatzeko funtsezko |
lipidoa du nerbio-sistema zentralak. |
...Honako hauek jotzen dira makroelikagaitzat: proteinak, |
lipidoak, karbohidratoak eta ura. |
...oko zelula guztietan datzan gantz-konposatua da eta |
lipidoen metabolismoan hartzen du esku. |
|
Lipidoen profilean (koipe saturatuen eta insaturatuen arteko proport... |
Gantz edo |
lipidoak ezinbestekoak ditugu bizitzeko, energi iturri izateaz gaine... |
...akusten baitituzte gorputz-pisuaren eta odoleko |
lipido mailaren erabileraz. |
Gantz edo |
lipido hauek, gure organismoan eta hainbat elikagaitan dagoen azid... |
Gantz edo |
lipidoak, erreserbako energia |
Odoletako |
lipidoen kontzentrazioa, hein handi batean, dietak eta bizimoduak ba... |
...likadura ikuspegitik, ez du nabarmentzeko ezer, |
lipido izaera ez bada: gantz guztien % 20 ditu saturatuak, eta ald... |
...sungaitzagoak direla, guztiz bestela: izaera hobeko |
lipidoak dituzte, gantz horiek ez baitira saturatuak. |
Urak eta |
lipidoek osatzen dute, eta beste osagai batzuk ere baditu, ura dermi... |